Pikantna sałatka z kaszy jaglanej z warzywami i czerwoną fasolką

Przygotowałam pudełka na jutro do pracy i poinformowałam męża, że znowu będzie wegański lunch. Mąż stwierdził: "ok, jakoś przeżyję kolejny dzień bez mięsa" ;) Zapomniałam jednak wspomnieć, że przesadziłam z płatkami chilli ;)




SKŁADNIKI:
Kasza jaglana - 1 szklanka 
Olej rzepakowy - 3 łyżki 
1 duża cukinia
2 czerwone papryki
1 duża czerwona cebula 
Czosnek - 3 ząbki 
Papryka słodka, płatki chilli, papryka ostra, pieprz i sól - do smaku 
Czerwona fasolka w puszce

WYKONANIE:
1. Ugotowałam kaszę jaglaną (w 2 szklankach wody, z odrobiną soli, po wcześniejszym wypłukaniu i przelaniu wrzątkiem). 
2. Cukinię, paprykę i cebulę pokroiłam w drobną kostkę. 
3. Olej wlałam na patelnię typu wok i wrzuciłam wszystkie warzywa (razem z przyprawami) poddusiłam kilka minut, aż wszystko się ładnie zeszkliło i zmiękło. 
4. Dorzuciłam fasolkę czerwoną, wszystko razem chwilę ponownie poddusiłam. 
5. Ugotowaną kaszę dorzuciłam do warzyw i wymieszałam.

Wyszła z tego bardzo fajna sałatka, która smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz